Spreek je uit, deel en inspireer!
Oma Nadia’ Vereecke: van textiel herstellen tot simulatiepatiënt
Journaliste bij Knack en schrijfster Ann Peuteman
Voor haar dagelijkse werking doet Arteveldehogeschool geregeld een beroep op vrijwilligers. Die stille maar waardevolle krachten werken onder meer mee aan infodagen, geven vormingen en staan studenten bij tijdens examens. Eentje springt er tijdens deze Week van de Vrijwilliger (2-10 maart) misschien wel uit: maak kennis met ‘oma Nadia’ Vereecke.
Het verhaal van Nadia Vereecke (79) uit Merelbeke begint in het FabLab op Campus Kantienberg. Daar, tussen de 3D-printers, lasercutters en VR-brillen, ontvangt ze elke woensdag tussen 10 en 16 uur docenten en studenten die hun textiel willen laten repareren. “Een gat in hun trui, een scheur in hun broek, een kapotte rugzak: ik weet er raad mee”, vertelt Nadia. “Dingen die niet gerepareerd kunnen worden, repareer ik (lacht). Het enthousiasme wordt steeds groter, want meer en meer studenten brengen hun eigen naaimachine mee om tips te vragen. Ik leer het hun eerst op papier, daarna in de praktijk – ik geef hen ook oefeningen mee naar huis. Voor bijvoorbeeld studenten Ergotherapie is het heel handig dat ze zelf kunnen breien, haken en borduren, want dan kunnen ze aan de slag met hun toekomstige patiënten.”
In de ogen van veel medewerkers is Nadia stilaan de mascotte van het FabLab, zo niet van de hele Arteveldehogeschool. “Ik ben zodanig thuis in het lab dat ik bezoekers zelf ontvang en rondleid”, zegt ze. “Zo kunnen mijn drie jongens, want zo noem ik de medewerkers van het lab, ongestoord voortwerken. Geregeld maak ik ook een wandeling in de campusgangen en dan deel ik informatiepakketten van het FabLab uit. Ik kan het goed uitleggen, want ik ben destijds verkoopster van medisch materiaal geweest. Onder de vleugels van een Zweeds bedrijf pionierde ik met de introductie van incontinentie materiaal voor volwassenen en disposables in operatiezalen.”
Rebel en 75+
Als oud-verpleegkundige heeft Nadia tot op vandaag een boon voor studenten uit de zorgopleidingen. Het waren ook docenten uit een zorgopleiding, met name Ergotherapie, die Nadia vroegen om zich voor Arteveldehogeschool te engageren. “Toen de documentaire Rebels. Het verzet van 75-plussers, een verfilming van het boek van Knack-journaliste Ann Peuteman, werd vertoond op Campus Kantienberg, zat ik op de eerste rij”, zegt Nadia. “Blijkbaar werkte mijn enthousiasme aanstekelijk en zo geschiedde. Ik zeg op alles ‘ja’ (lacht).”
Intussen volgt Nadia ook geregeld lessen Ergotherapie mee. “Studenten stellen mij dan vragen en ik kan extra input geven, recht uit de praktijk. Tijdens examens Verpleegkunde ben ik ook simulatiepatiënt. Het gebeurt dat docenten mijn mening vragen, ja. En om mijn Engels te onderhouden en bij te schaven, ontvang ik de Erasmus-studenten. Wat mij betreft mag deze samenwerking nog jaren duren: ik zat nog nooit zonder bezigheid en ben dat ook niet van plan.”
Leeftijdsvriendelijk vrijwilligerswerk
Arteveldehogeschool wil voor ouderen kansen creëren om, los van leeftijd of eventuele beperkingen, te blijven participeren in de samenleving. “Via het onderzoeksprogramma Active & Healthy Ageing hebben we al veel kennis en expertise opgedaan, maar practice what you preach is belangrijk”, zegt docent en onderzoeker Elise Cornelis. “Daarom willen we onze samenwerking met vrijwilligers duurzaam en ouderenvriendelijk opbouwen.”