Spreek je uit, deel en inspireer!
Digitaal vrijwilligerswerk; wat is het en wat kun je ermee in de praktijk?
Wat is digitaal vrijwilligerswerk precies? En hoe breng je het in de praktijk? Dat leggen we je uit in dit artikel.
Een tijdje geleden deelde we in ons Trendboek de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van vrijwilligerswerk. Eén van die trends is digitalisering van vrijwilligerswerk. Digitalisering van vrijwilligerswerk betekent dat er steeds meer vormen van digitaal vrijwilligerswerk ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een belmaatje, penvriend, of ondersteuning op afstand.
Deze trend is niet nieuw. We zagen het al ontstaan tijdens de coronacrisis. Toch lijkt het erop dat deze trend in 2024 en daarna nog verder zal groeien (bron: Forbes). Ook AI (artificial intelligence) gaat hier waarschijnlijk een grote rol in spelen (bron: Dana Witlin consulting).
Nu is natuurlijk de grote vraag; wat kun je met deze trend in de praktijk? Moet jouw organisatie hier überhaupt iets mee doen? We helpen je op weg door in dit artikel meer achtergrond info te geven over digitalisering van vrijwilligerswerk plus een aantal tips over hoe je deze trend in de praktijk brengt.
Kijktip: in onderstaande video vertellen we je in 10 minuten alles over deze trend.
Wat houdt digitaal vrijwilligerswerk precies in?
Digitalisering van vrijwilligerswerk houdt in dat er steeds meer vormen van digitaal vrijwilligerswerk bijkomen. Zoals de naam al doet vermoeden, betekent digitaal vrijwilligerswerk dat men op afstand en via een digitaal hulpmiddel (laptop, telefoon, tablet, etc.) vrijwilligerswerk kan doen. Bijvoorbeeld door via een tablet te chatten met een eenzame oudere. Of door online taalles te geven op afstand. Deze vorm van vrijwilligerswerk kan overal ter wereld gedaan worden en dus ook vanuit de comfort van je eigen huis.
De voordelen
Er schuilen mooie kansen in deze trend. Zo kan het je veel nieuwe vrijwilligers opleveren. Door digitaal vrijwilligerswerk ben je immers niet meer alleen afhankelijk van vrijwilligers die bij jou in de buurt wonen. Daardoor kun je ook vrijwilligers werven die verder weg wonen. Daarnaast is het een mooie kans om onze doelgroep nog beter te kunnen helpen. Meer vrijwilligers betekent namelijk ook meer hulp! Tot slot kun je met deze manier van vrijwilligerswerk ook mensen die minder goed te been zijn, of om welke reden dan ook niet uit huis kunnen, de kans bieden om vrijwilligerswerk te doen. Hoe mooi is dat? 😊
Voorbeelden van digitaal vrijwilligerswerk
In Nederland is digitaal vrijwilligerswerk op dit moment nog niet zo groot. In Amerika zien we dat organisaties hier al verder in zijn. Toch zien we ook in ons land nu meer vormen van digitaal vrijwilligerswerk ontstaan.
Neem Theek5 als voorbeeld. Vrijwilligers geven daar online taalles. Een prachtig voorbeeld van hoe je deze trend op een vrij simpele manier in de praktijk brengt.
Of wat dacht je van een vertalingsdienst door vrijwilligers. De organisatie Translate without borders (een Amerikaanse organisatie) zet zo vrijwilligers in om mensen in nood op weg te helpen door teksten en gesprekken voor ze te vertalen. En dat allemaal digitaal en op afstand.
Ook onze eigen Nederlandse organisatie Vila Pinedo maakt gebruik van digitaal vrijwilligerswerk door kinderen van gescheiden ouders te matchen aan een online buddy. Via hun eigen buddy app kunnen de buddy’s en kinderen veilig met elkaar chatten.
Genoeg mogelijkheden dus!
Als je echt de diepte in wil gaan over wat er allemaal mogelijk is binnen jouw organisatie, dan is onze workshop trends en ontwikkelingen vrijwillige inzet iets voor jou! Hier gaan we met een groep van maximaal 10 personen aan de slag met het in de praktijk brengen van trends en ontwikkelingen die van toepassing zijn op jouw organisatie. Je bent van harte welkom om aan te sluiten!
Andere factoren die onder digitalisering van vrijwilligerswerk vallen
Onder deze trend valt ook dat het voor organisaties belangrijker gaat worden om te investeren in technologie zodat ze veerkrachtiger worden en de constante veranderingen kunnen bijbenen. Denk hierbij aan tools om feedback van vrijwilligers te inventariseren en analyseren, of tools waarmee de impact van vrijwillige inzet gemeten kan worden.
Wij verwachten ook dat het digitaliseren van vrijwilligerswerk steeds belangrijker wordt als je jonge vrijwilligers wil aantrekken. De jonge doelgroep is opgegroeid met technologie en voelt zich hierin thuis. Daarnaast biedt het doen van digitaal vrijwilligerswerk een bepaalde vorm van comfort. Iemand kan het doen waar en wanneer hij maar wilt, zelfs vanuit het comfort van zijn eigen huis of het buitenland. En dat vindt de jonge doelgroep nu eenmaal fijn!
Hoe pas je het zelf toe in de praktijk?
Ten eerste zou je eens kunnen onderzoeken wat digitale vormen van vrijwilligerswerk zijn. Wat is er allemaal mogelijk? Hoe doen andere organisaties dat? Zo kun je inspiratie opdoen.
Ten tweede kun je onderzoeken wat er binnen jouw organisatie mogelijk gemaakt kan worden. Kies hierbij een simpele vorm van digitaal vrijwilligerswerk zodat je op een laagdrempelige manier kunt beginnen. En dan is het zaak om het in de praktijk te gaan toepassen en uitbreiden.
Ons advies is om het niet te moeilijk te maken en klein te beginnen. Je hoeft niet meteen al het vrijwilligerswerk digitaal te maken. Sterker nog, je kunt beter alleen met deze trend aan de slag gaan als je ook echt voelt dat het bij jouw organisatie en jullie doelgroep past. Maar als dit het geval is, begin dan klein. Stel je werkt in een ouderenzorginstelling en ziet steeds meer eenzame ouderen, en merkt dat ze steeds vaker een tablet hebben. Dan kun je al op een vrij simpele manier starten met digitaal vrijwilligerswerk door ouderen te matchen aan online buddy’s.
Er zijn nog meer trends en ontwikkelingen
Hopelijk heb je iets aan de informatie uit dit artikel. Heb jij nog andere ideeën of voorbeelden van hoe je digitaal vrijwilligerswerk in de praktijk brengt? Deel ze dan in de reacties! De komende weken delen we ook blogs over de andere trends en ontwikkelingen. Houd dit platform daarom goed in de gaten!
Heb je de behoefte om met anderen te sparren over wat binnen jouw organisatie allemaal mogelijk is op het gebied van digitaal vrijwilligerswerk en wat je nog meer kunt met de andere relevante trends en ontwikkelingen? Sluit dan aan bij de workshop trends en ontwikkelingen vrijwillige inzet. Dan gaan we samen aan de slag en ga je met heel veel nieuwe ideeën en een concreet plan naar huis over hoe je de trends in de praktijk brengt in jouw organisatie 😊