Artikel

Alles over flexibel vrijwilligerswerk

Profielfoto van Suzanne de Baere
9 april 2024 | 4 minuten lezen

Flexibel vrijwilligerswerk is een trend die al een aantal jaar gaande is en voor steeds meer vrijwilligers belangrijker lijkt te worden. In dit blog helpen we je op weg met het in de praktijk brengen van deze belangrijke trend.

 

 Kijktip: in onderstaande video vertellen we je in iets meer dan 10 minuutjes alles over deze trend.

 

 

Wat is flexibel vrijwilligerswerk?

Flexibel vrijwilligerswerk houdt in dat steeds meer mensen behoeften hebben aan vrijwilligerswerk dat niet gebonden is aan een vaste dag en tijd en zich willen inzetten wanneer het hun uitkomt. Wat ook bij deze trend hoort is dat steeds minder mensen zich willen verbinden aan een organisatie en daarom ook heel makkelijk willen kunnen starten en stoppen met het vrijwilligerswerk. 

De kansen en bedreigingen van flexibel vrijwilligerswerk

Veel coördinatoren vrijwillige inzet vinden deze trend lastig. Zij zien graag dat alle geplande activiteiten doorgaan en alle cliënten evenveel aandacht krijgen en geloven niet dat dit mogelijk is met flexibel vrijwilligerswerk. Zij zien deze trend dan ook als bedreiging. Ook weten zij dat als ze niks gaan doen met deze trend, zij vrijwilligers gaan verliezen en steeds lastiger aan nieuwe vrijwilligers komen. Misschien herken je deze gedachtegang.

Zo ja, doe dan eens mee met de workshop flexibel vrijwilligerswerk in de praktijk.

Dan ga je samen met de andere deelnemers onder begeleiding van ons een concreet plan maken over hoe je deze trend in de praktijk gaat brengen binnen jouw organisatie op een manier die bij jullie past.

Wij zien deze trend als kans om tot nieuwe vormen van vrijwilligerswerk te komen. Om een nieuwe doelgroep aan te boren. Om eens vernieuwend te gaan denken en handelen en daardoor met een nieuw aanbod te komen voor jouw doelgroep. Een aanbod waarmee je ze nog beter kan helpen. Ook zien we deze trend als kans om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met jouw organisatie en enthousiast te maken om vrijwilliger te worden (flexvrijwilligers kunnen zomaar eens vaste vrijwilligers worden). Om jou te laten zien wat er allemaal mogelijk is, delen we nu een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden.

Flexibel vrijwilligerswerk binnen andere organisaties

Het Rode Kruis maakt flexibel vrijwilligerswerk mogelijk met het ready to help programma. Mensen kunnen zich inschrijven op een lijst. Wanneer het Rode Kruis hulp nodig heeft, sturen ze en mail naar de mensen op die lijst, waarna zij zelf kunnen aangeven of ze op dat moment zin en tijd hebben om te helpen. Op deze manier is het voor potentiële vrijwilligers heel makkelijk en laagdrempelig om zich aan te melden als vrijwilliger en bouwt het Rode Kruis een hele lijst op met potentiële vrijwilligers. Hoe groter die lijst wordt, hoe groter de kans is dat ze voor elke taak straks een geschikte vrijwilligers hebben. 

Een andere mogelijkheid om flexibel vrijwilligerswerk in de praktijk te brengen is gaan werken met eenmalige en/of kortdurende projecten. Bijvoorbeeld door een wens(boom) project te starten waarbij cliënten een wens mogen doen en jij op zoek gaat naar vrijwilligers die deze wensen in vervulling laten gaan. Hier kun je mooi die wachtlijst aan potentiële vrijwilligers voor benaderen. Kijk maar eens hoe Present VZW dit doet met hun dromenvanger project. 

Nog een manier om flexibel vrijwilligerswerk mogelijk te maken is door vrijwilligers zichzelf te laten inroosteren. Dit doet Bibliotheek Eindhoven ook en voor hun werkt het goed. Het grote voordeel hiervan is dat je de continuïteit van je vaste activiteiten kunt waarborgen maar tegelijkertijd vrijwilligers de mogelijkheid biedt om zich flexibel in te zetten.

Zelf aan de slag met flexibel vrijwilligerswerk

Heb je er wel eens over nagedacht om net als het Rode Kruis een lijst op te bouwen met potentiële vrijwilligers die klaarstaan om te helpen? Dit is een mooie eerste stap in flexibel vrijwilligerswerk in de praktijk te brengen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een tool om e-maillijsten mee aan te maken (google daar maar eens naar) en een pagina op jullie website waar je het inschrijfformulier op kunt zetten. Vervolgens kun je bij elk project deze mensen een mailtje sturen. 

Een tweede stap van het in de praktijk brengen van flexibel vrijwilligerswerk kan zijn dat je eenmalige of kortdurende projecten gaat staten, net zoals het dromenvanger project van Present VZW. Kijk eens waar jouw organisatie en doelgroep behoefte aan heeft? Hoe kan je dit vervullen middels een kortdurend project? Wat is daarvoor nodig? Ga het vervolgens mogelijk maken. 

Tip: de landelijke vrijwilligersactie NLdoet is een mooie manier om een keer een kortdurend project te organiseren en te zien wat het voor je doet. 
Wat ook mogelijk is, is dat je voor vaste activiteiten vrijwilligers zichzelf laat inroosteren. Zo kunnen deze vaste activiteiten gewoon doorgaan, maar hoeven vrijwilligers zicht niet steeds op dezelfde dag en tijd in te zetten. Een win, win voor beide partijen. 

Klaar voor de toekomst?

Ben jij klaar voor de vrijwilliger van de toekomst? De vrijwilliger die zich flexibel in wil zetten? Het is aan te raden hier iets mee te gaan doen want alleen zo blijft je vrijwilligersbestand op peil. 

Mocht je het fijn vinden om te brainstormen over wat er binnen jouw organisatie allemaal mogelijk is op het gebied van flexibel vrijwilligerswerk, is de workshop flexibel vrijwilligerswerk in de praktijk een echte aanrader. 

Benieuwd wat de vrijwilliger van de toekomst nog meer wil? In de workshop trends en ontwikkelingen vrijwillige inzet vertellen we je hier meer over.

We hopen je daar te zien!
 

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties