Spreek je uit, deel en inspireer!
Samen sterker: verantwoord grenzen verleggen in de zorg van 2024
De zorgsector staat onder druk om te vernieuwen. Maar hoe ver gaan we verantwoord? Kunnen mantelzorgers insuline toedienen? Wat als dat misgaat? Deze en meer prangende vragen belichten de noodzaak van een intensievere samenwerking met informele zorgverleners.
Met de notitie van Waardigheid en Trots willen zorgorganisaties en zorgverleners houvast geven in een uitdagende tijd. Zo zijn er wetten en juridische aspecten waar je rekening mee moet houden. En tegelijkertijd is er meer mogelijk dan je soms geneigd bent om te denken. Deze notitie heeft dan ook als doel om je te informeren, te inspireren en je concrete stappen te bieden om mee aan de slag te gaan.
Verantwoord samen zorgen samen met het netwerk van de bewoner
Wat heb je te doen als organisatie als het gaat om verantwoord samen zorgen? Bied duidelijkheid in een visie dat er geen wettelijke belemmeringen zijn voor mantelzorgers om voorbehouden handelingen bij hun naaste uit te voeren. Geef daarbij duidelijke kaders hoe te handelen bij het overnemen van zorgtaken door mantelzorgers. Bied verder zorgmedewerkers handvatten voor het gesprek over persoonlijke grenzen en verwachtingen. En schep randvoorwaarden voor het aanleren van vaardigheden.
Verantwoord samen zorgen samen met vrijwilligers
Wat heb je te doen als organisatie als het gaat om verantwoord samen zorgen? Ook bij vrijwilligers is het belangrijk dat je in ieder geval de kaders en de randvoorwaarden in een visie op verantwoord samen zorgen beschrijft. Die gaat dus niet alleen over mantelzorgers, maar ook over vrijwilligers.
Wat heeft de vrijwilliger nodig?
Bij vrijwilligerswerk werkt het aansluiten bij motivatie heel goed. Het regelmatig voeren van een open gesprek over kwaliteiten, wensen en het leren van vaardigheden is hierbij van belang. Daarnaast is het nodig om steeds weer aandacht te hebben voor iemands grenzen.