Artikel

We zijn op weg naar circulaire en duurzame inzet van vrijwillige energie

Vrijwillige energie start wanneer iemand besluit vrijwilligerswerk te gaan doen. Vrijwillige energie eindigt als die persoon besluit te stoppen met vrijwilligerswerk (of het vrijwilligerswerk om een andere reden permanent eindigt). Er komt steeds meer oog voor het belang van het koesteren en duurzaam inzetten van vrijwillige energie.

Profielfoto van Suzanne de Baere
15 mei 2024 | 3 minuten lezen

Vrijwillige energie start wanneer iemand besluit vrijwilligerswerk te gaan doen. Vrijwillige energie eindigt als die persoon besluit te stoppen met vrijwilligerswerk (of het vrijwilligerswerk om een andere reden permanent eindigt). Er komt steeds meer oog voor het belang van het koesteren en duurzaam inzetten van vrijwillige energie.

In ons vorige blog schreven we dat steeds meer vrijwilligers (over)belast raken. Dit maakt aandacht hebben voor vrijwillige energie en deze niet verloren laten gaan belangrijker dan ooit. Hoe gaan we goed om met vrijwillige energie? Hoe zetten we het duurzaam in? En hoe zorgen we dat het niet verloren gaat? Daar gaan we het in dit blog over hebben.

Hoe gaan we goed om met vrijwillige energie?

Vrijwilligerswerk is een wisselwerking. Vrijwilligers komen iets brengen en ze komen iets halen. Door oog te hebben voor datgene wat vrijwilligers komen halen, leg je een goede basis voor het koesteren van vrijwillige energie.

Vraag daarom aan vrijwilligers wat het is dat ze uit het vrijwilligerswerk hopen te halen. Is dit iets wat jouw organisatie kan bieden? Zo ja, geef ze dat dan ook. Zo niet, begeleidt de betreffende vrijwilligers dan toe naar een organisatie waar zij dat wel kunnen halen.

Verder is het belangrijk dat vrijwilligers kunnen doen wat zij zo graag willen doen. Dat de vrijwilliger plezier en zingeving vindt in het vrijwilligerswerk. Dat het vrijwilligerswerk een aanvulling en verrijking is op het leven in plaats van een last waar de vrijwilliger tegenop kijkt. Dit bereik je ten eerste door vrijwilligers te matchen aan de juiste taak. Voer hiervoor een goed intakegesprek. Breng wensen en behoeften in kaart en kijk wat daarbij past.

Daarna is het belangrijk dat je in gesprek blijft en regelmatig polst of vrijwilligers nog steeds op hun plek zitten. Het gebeurt helaas maar al te vaak dat vrijwilligers niet op de juiste plek zitten. Ze zijn een bepaalde taak gaan doen omdat er op dat moment niemand anders voor was. De noodzaak was hoog en zij wilde helpen. Maanden of jaren later doen ze die taak nog steeds, maar met veel tegenzin. Hoe komt dat? Waarom heeft nog niemand opgemerkt dat de vrijwilliger het niet naar zijn zin heeft? Een simpel gesprek had hier verandering in kunnen brengen. Hier zie je meteen wat het belang is van in gesprek blijven.

Hoe zetten we vrijwillige energie duurzaam in?

Laat vrijwilligers dingen doen die echt bijdragen aan jullie missie (aan het verwezenlijken van jullie droom). Dit is hoe je efficiënt gebruikmaakt van vrijwillige energie.

Vrijwilligers niet overvragen is een andere manier van het duurzaam inzetten van vrijwillige energie. Je wil immers niet de bron van energie al binnen een maand uitputten met als gevolg dat vrijwilligers na die maand afhaken. Ga dus goed om met je vrijwilligers en geef ze alleen behapbare taken.

Tot slot is het belangrijk dat je vrijwilligers niet alleen taken geeft die je als het ware ‘te goed’ vindt voor betaalde krachten of waar je niemand anders voor kunt vinden. Vrijwilligers zijn geen dumpplek. Ze willen van betekenis zijn en hebben ontzettend veel te bieden. Maak gebruik van wat ze te bieden hebben en benut hun talenten. Anders gezegd: laat vrijwilligers doen waar ze goed in zijn. Dat is duurzaam gebruikmaken van vrijwillige energie.

Hoe zorgen we dat vrijwillige energie niet verloren gaat?

Het eerste truckje wat je kunt toepassen is oog hebben voor de vrijwilligersloopbaan. De vrijwilligersloopbaan kun je zien als de carrière die de vrijwilliger aflegt binnen het vrijwilligerswerk. Door steeds weer een nieuwe vorm van uitdaging aan te bieden binnen het vrijwilligerswerk, houd je vrijwilligers langer actief binnen jouw organisatie en houd je dus ook de vrijwillige energie langer vast.

Raakt een vrijwilliger uiteindelijk toch uitgekeken op het vrijwilligerswerk binnen jouw organisatie? Kijk dan eens of je hem warm kunt overdragen aan een andere organisatie. Laat een vrijwilliger daarom niet zomaar gaan. Vraag altijd wat de reden is waarom de vrijwilliger wil stoppen. Wat is er aan de hand? Wil hij echt stoppen met vrijwilligerswerk? Of wil hij alleen maar stoppen met vrijwilligerswerk binnen jouw organisatie? Als dat laatst het geval is, is overdragen heel belangrijk, want zo blijft de vrijwilliger vrijwilligen en gaat de vrijwillige energie niet verloren.

Wat kun je nog meer doen?

Hopelijk heb je iets aan deze informatie gehad! Benieuwd wat je nog meer kunt doen binnen het thema ‘circulaire en duurzame inzet van vrijwillige energie’? Doe dan mee met onze basistraining vrijwilligersmanagement. Hier gaan we nog veel dieper in op de bovenstaande tips en ontdek je wat er allemaal nog meer komt ontdek je wat er allemaal nog meer komt kijken bij het werken met- en leidinggeven aan vrijwilligers.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties