Artikel

5 tips om GOED om te gaan met iemand met dementie

Henk van Pagee; "Als je geheugen afneemt, dan nemen je uitdagingen toe"!

Profielfoto van Kenniscommunity Deelmee
11 oktober 2021 | 3 minuten lezen

Een tijd geleden werd dit artikel gepubliceerd over het programma Samen dementievriendelijk, een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het doel van dit initiatief is om Nederlanders de komende jaren bewust te maken van de impact van dementie op onze samenleving en om te leren te gaan met mensen met dementie. Samen dementievriendelijk draagt daarmee ook bij aan één van de bouwstenen van de Nationale Strategie Dementie: ‘Een samenleving die is voorbereid op het stijgend aantal mensen met dementie’. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen doen voor iemand met dementie of een mantelzorger. Daarom bieden we de trainingen ‘Omgaan met dementie’ aan. Online, maar ook op locatie.

Minister Hugo de Jonge gaf onlangs in een Kamerdebat ook aan dat er meer aandacht zal komen voor dementie: “We gaan het net zo intensief over dementie hebben als nu over corona. Het wordt immers volksziekte nummer één”.

Samen dementievriendelijk in cijfers

In de eerste vijf jaar hebben we meer dan 400.000 dementievrienden verbonden aan het initiatief, zo noemen we mensen die zich hebben geregistreerd op onze website, waarvan zo’n 255.000 de online training hebben gevolgd. De website van het platform is bezocht door 2 miljoen unieke gebruikers. Daarnaast hebben we meer dan 200 vrijwillige trainers geworven en opgeleid, en 1.900 groepstrainingen met meer dan 29.000 deelnemers gegeven.

Ons doel is om per 2025 750.000 geregistreerde dementievrienden te hebben, waarvan 60% een training heeft gevolgd. We willen hierbij nieuwe doelgroepen aanspreken, zoals jongeren, maar ook gemeenten en zorgprofessionals die al in de buurt staan van mensen met dementie. Hierbij kun je denken aan casemanagers, professionele thuiszorg en buurtteams. Ook willen we onze achterban aan dementievrienden nog meer aanzetten tot actie om actief hulp aan te bieden in de eigen buurt. Waarom is dat zo belangrijk? Iemand met dementie kan dat zelf het beste uitleggen, zoals Christa dat in deze video doet.

 

Vijf concrete tips

In onze trainingen leer je meer over onze GOED-methode (Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken, Dankjewel). Er zijn daarnaast natuurlijk nog andere dingen die je kunt doen wanneer je iemand met dementie tegenkomt. Wat natuurlijk sowieso helpt is als je weet wat de symptomen van dementie kunnen zijn. We geven je daarnaast vijf praktische tips:

1. Neem iemand met dementie serieus. Laat mensen in hun waarde en ga zoveel mogelijk mee in hun beleving. Spreek de persoon die dementie heeft daarom ook direct aan, en praat niet ‘over’ hem of haar heen.

2. Praat in korte zinnen. Stel één vraag per keer. Wacht even totdat je reactie krijgt, zodat je kunt zien of deze persoon je begrijpt.

3. Stel iemand met dementie gerust. Maak oogcontact, en vraag toestemming ("vindt u het goed als...") voordat je handelt. Dat stelt gerust en zo laat je de regie bij de persoon met dementie.

4. Kijk wat iemand met dementie wél kan. Mensen met dementie huilen snel of voelen zich opgejaagd. Die emoties mogen er gewoon zijn. Benoem gevoelens die je ziet of hoort: "Ik zie dat u blij/bang/verdrietig bent".

5. Praat rustig en zorg ervoor dat je goed verstaanbaar bent. Probeer daarnaast om de persoon met dementie niet te veel te corrigeren of tegen te spreken. Op deze manier leg je namelijk de nadruk op wat iemand met dementie niet weet of kan.

Henk van Pagée heeft zelf dementie en legt uit hoe de samenleving hem en andere mensen met dementie ziet en behandelt.

Wat doe je zelf als je iemand met dementie herkent in jouw buurt?

Wil jij ook één van onze dementievrienden worden? In onze gratis online training op samendementievriendelijk.nl leer je in vijftien minuten meer over de signalen van dementie. Daarnaast krijg je concrete tips over hoe je het best kunt omgaan met mensen met dementie. Volg hier de gratis training.

Werk je voor een bedrijf, gemeente of als vrijwilliger bij een vereniging? Wij verzorgen speciale groepstrainingen, waarin je leert hoe je goed kunt omgaan met iemand met dementie die je tegenkomt in je werk. Je oefent hier ook concreet voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. De trainingen kunnen gevolgd worden via een Live online training of een Training op locatie (afhankelijk van de coronamaatregelen die op dat moment gelden). Lees hier verder voor meer informatie.

Doe mee met de discussie

Spreek je uit, deel en inspireer!

Plaats een reactie
0 reacties