Spreek je uit, deel en inspireer!
"De Roze Theekan”
& eenzaamheid in de wijk
Daphne Broere ontdekte bij het opruimen een Roze Theekan en ze dacht ik neem deze kan mee de wijk in om met ouderen in contact te komen.
Door spontaan met haar theepot voor de deur te staan, gaan mensen met haar het gesprek aan, gesprekken over het wonen over het gevoel van eenzaamheid. En wat opviel was dat veel mensen achter die voordeur niet wisten wat het aanbod in de wijk was. Hierdoor gingen zij ook niet naar het buurthuis voor dat kopje thee. De Roze Theekan zorgt voor verbinding of toeleiding naar het buurthuis.
Daphne verteld veel voorbeelden wat het effect was van de Roze Theekan op de mensen in de wijk.
Het zou fantastisch zijn als er in veel meer wijken in Nederland iemand met een roze-theekan is die de connectie door, voor en met ouderen in de wijk kan versterken.
Wat blijkt uit veel Samen Ouder worden trajecten is dat je niet iets ingewikkelds hoeft te bedenken. En ook niet iets groots te organiseren. De gelegenheid bieden om in gesprek te komen onder het genot van een kopje koffie of thee is al voldoende om in verbinding te komen en dan komt er ruimte voor de mensen om zich ergens bij aan te sluiten om zelf iets te bedenken waardoor zij weer meedoen. Waardoor mensen weer van betekenis kunnen zijn. Voor ouderen en door ouderen. Daphne heeft de vraag gesteld: wat zou u kunnen doen. Vaak geven zij als reactie dat weet ik niet wat denk jij dat ik zou kunnen doen. Nu is er een groepje van 5 ouderen die zelf met ideeën gaan komen.
Podcast
Dahpne is in de podcast in gesprek met Petra van loon over de Roze Theekan.
Roze theekan-aanpak uitgewerkt
Wil je teruglezen hoe je de in jouw omgeving de Roze theekan aanpak ook kan inzetten? Bekijk de in onderstaande link de Roze Theekan methodiek.
Bron: NOV | Programma Samen Ouder worden